Ikea expositie

Voor het Ikea museum in Älmhult heb ik samen met andere Hyper Island studenten een expositie ingericht. Deze expositie is een visualisatie van het 'What makes a Home?' onderzoek wat Ikea heeft gedaan, om inzicht te krijgen in de manier van wonen van de toekomst. Resultaten hiervan zijn dat mensen steeds kleiner wonen en technologie steeds belangrijker wordt. Een van de vier thema's was space, hier staat de aanwezigheid van de vijf zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) in huis centraal. Wij hebben hiervoor een ruimte ingericht waarbij bezoekers door de expositie heen lopen en op verschillende manieren zintuigelijk geprikkeld worden, waardoor ze het gevoel hebben dat ze in een slaapkamer, badkamer of woonkamer staan, zonder dat er meubels in staan die ze hieraan doet denken.  Dit kwam voort uit het inzicht dat een 'thuis' universeel is voor iedereen in de wereld, dus bepaalde zintuigen jou al het gevoel van 'thuis' geven. 

Taken 

  • Onderzoek naar belangrijkste aspecten van expositie
  • Ideeënvorming 
  • Visualisatie concept
  • Presentatie aan opdrachtgever Nikextension (Ikea)
  • Design Thinking tools: prototype maken, storytelling

Doel

Creëer een interactieve beleving waarin alle zintuigen van de bezoeker worden gestimuleerd om het universele idee van een 'thuis' te delen.

Aanpak

Onze inzichten uit eigen onderzoek en onderzoek van Ikea zijn de volgende:

  • Thuis is een ruimte voor herinneringen, emoties en mensen. Thuis is waar iemand leeft op een bepaald moment in zijn leven.
  • Alle vijf de zintuigen in balans maakt een thuis. 
  • Thuis is universeel in de kern, het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt.
  • Het concept van een thuis krijgt een verschillende betekenis op verschillende moment in je leven.

Onze focusvragen voortkomend uit het onderzoek van Ikea waren: hoe kunnen we alle zintuigen combineren en visualiseren voor een specifieke ruimte (slaapkamer, badkamer, woonkamer)? En, hoe kunnen we een specifiek moment van de dag (ochtend, middag, avond) visualiseren? Met deze vragen hebben we verschillende brainstorms gehouden waaruit uiteindelijk een concept is uitgekomen die we hebben gevisualiseerd aan de hand van een 3D prototype. 

Concept

SPACE neemt bezoekers mee in een holistische reis door een abstract 'huis' door stimulatie van zintuigen tijdens een dag in hun leven. 

Je hebt het gevoel dat je in een badkamer bent, zonder daar echt in te zijn. Dit komt doordat het gevoel van een badkamer voor een groot deel zit in ontastbare dingen zoals fel licht, reflectie van spiegels, de geur van tandpasta en de koude vloer na een warme douche. Wij visualiseren deze zintuigen door gebruik te maken van abstracte metaforen. Hierdoor hebben mensen het idee in een badkamer te zijn, zonder dat er een douche, wc of bad in staat.